Hans Bonde: “Putins Olympiske Lege” d. 28/1 2014

Hvorfor får vi fotos af regnbuer og Putin med sminke, når vi googler “OL i Rusland”? Det fik Solrød Gymnasiums elever svar på den 28.1.2014. Her gav den respekterede foredragsholder Hans Bonde i koncentreret stilhed fra salen sit højaktuelle foredrag ”Putins Olympiske Lege”.

 

 

Bonde gav sit faglige bud på, hvorfor åbningsceremonierne til OL historisk set er en uvurderlig måde, hvorpå værtslande kan markere deres magt og potentiale over for resten af verden. Stegte duer over den olympiske ild duer ikke, så de hvide fredsduer er de fleste lande gået fra som levende festkonfetti. Men den halvreligiøse og værdimarkerende stemning  synes altid at være et delmål, og altså ikke kun de sportslige milepæle, de idrætsmæssige sejre.

 

 

De olympiske lege er ganske enkelt en politisk begivenhed i sig selv. Det handler om kommunikation, om menneskekroppens potentiale, om nationalpolitisk identitet, om kunstnerisk iscenesættelse og om medieomtalte kulturkonfrontationer. På den måde kan mange fag på stx og hf bringes i spil i analysen af OL. Netop derfor var det et scoop at have Hans Bonde på besøg på Solrød Gymnasium.